Nyambaga Bindarray (Nambucca River) Public Art Trail

Client: Nambucca Shire Council

In 2022, Fisher Design + Architecture was engaged by Nambucca Valley Council to develop a Public Art Precinct Plan for the Nambucca River foreshore walk, with implementation of the Public Art Trail beginning in early 2023.

The project aimed to enrich the experience of the Nambucca River Foreshore Walk for the community and visitors with a high quality, visually exciting palette of sculpture, art and interpretive elements on the river foreshore walk.

Working closely with the Gumbaynggirr community, local high school students, artists, sculptors, fabricators and content writers, FD+A project managed the public art and signage implementation, in collaboration with co-project manager Nick Warfield (Creative Communities).

Artists, sculptors and other creative contributors included:
AF Edwards, Annalisa Wilson, Ash Johnson, Ben Taranto, Bim Morton, Brentyn Lugnan, Uncle Bud Marshall, Earnshaw Engineering, Elaine Carmady, Hannah Smith, Jeramie Scahill, John Van Der Kolk, Mark Merritt, Muurrbay Aboriginal Language & Culture Co-operative, Susie Peake, YOWA, Yumba Designs.

Yuludarla Memorial Garden – Nambucca

In October 2017, along the banks of Nyambaga Bindarray (Nambucca River), a young Aboriginal man’s remains were unceremoniously excavated during a house relocation. Forensic analysis determined that the young man would have been around 14-16 years old when he was buried here around 700 years ago.

Working closely with the Gumbaynggirr Men’s Elders group, FD+A developed plans for a garden surrounding a memorial stone to the young Aboriginal man, and design and content for two interpretive signs. The interpretation describes the deep Gumbaynggirr connections to this special place, which is close to the bend in the river which gives Nambucca (Ngambaa Baga Baga – crooked knee) its name.

The vivid artwork featured on these signs was created by Gumbaynggirr artist Denise Buchanan.

Wonga Walk Interpretive Master Plan & Rest Nodes – Dorrigo National Park

Client: National Parks and Wildlife Service, Coffs Coast Area – 2022 – 2023

The Wonga Walk in Dorrigo National Park is one of the most popular nature walks on the North Coast, set within World Heritage listed Gondwana rainforest. 

Fisher Design and Architecture were part of a team of architects, designers and sculptors commissioned to provide an interpretive design master plan, a suite of viewing platforms and rest nodes, interpretive signage, and sculptures along the walk. 

Wompoo sculpture by Nick Warfield.
Stainless steel sculptures by Tim Johnman.

Walk With the Birds – Dorrigo National Park

Client: National Parks and Wildlife Service, Coffs Coast Area – September 2022

The Walk With the Birds elevated walkway is located along the Wonga Walk, in the Dorrigo National Park. The structure was in poor condition and in need of restoration, to bring it up to a safe and aesthetically pleasing standard, complimenting the other Wonga
Walk revitalisation works.

Repair works for the 300m long walkway included restoration of structural elements, new walkway deck and handrails, and a covered viewing platform to accommodate 30 people for improved education, with bespoke seating in keeping with the Wonga Walk urban palette.

Walk With the Birds – Dorrigo National Park

Client: National Parks and Wildlife Service, Coffs Coast Area – September 2022

The Walk With the Birds elevated walkway is located  along the Wonga Walk, in the Dorrigo National Park.  The structure was in poor condition and in need of restoration, to bring it up to a safe and aesthetically pleasing standard, complimenting the other Wonga Walk revitalisation works. 

Repair works for the 300m long walkway included restoration of structural elements, new walkway deck and handrails, and a covered viewing platform to accommodate 30 people for improved education, with bespoke seating in keeping with the Wonga Walk urban palette.

Giidany Miirlarl Education Space

Muttonbird Island, Coffs Harbour – 2011

The project incorporates an outdoor education and performance space which is enveloped by a curved timber entry ramp to the island and a 3m high timber screen, creating a natural amphitheatre.

The robust, elegant structure provides shelter and a place for story telling, learning, and rest. Integration of the structure with artwork and interpretive panels creates an engaging experience through which one enters the island, enhancing awareness of the natural and cultural significance of this special place.

The Giidany Miirlarl Education Space  was awarded for architectural design excellence in the 2011 National Australian Timber Design Awards, and won the Premier’s Prize for Architecture in the 2012 Australian Institute of Architecture NSW Awards.

In addition to the architectural awards, the Aboriginal Discovery Tour at Giidany Miirlarl has won Regional, State and National Indigenous Tourism Awards. The structure at Muttonbird Island stands in tribute to Coffs Harbour’s Gumbaynggirr heritage, and is an integral part of the Discovery Tour, featuring the artwork of local Aboriginal artists Shane Phillips and Janelle Marshall, with interpretive signage designed by Anna Fisher.

Winner 2011 National Australian Timber Design Awards – Design Excellence Award
Winner 2012 Austrailan Institute of Architects- Premier’s Prize

Fisher Design and Architecture with Mackenzie Pronk Architects

Coffs Harbour Jetty Foreshore Amenities

Coffs Harbour 2012

As part of a major Coffs Harbour City Council Jetty Foreshores improvement program, the brief was to revitalise the precinct though provision of new rest / picnic / BBQ shelters, upgrade of selected existing shelters, and refurbishment of existing public amenities buildings.

Three sizes and two types of shelter structures were designed to serve the precinct, grouped to correspond to the evolving Coffs Harbour City council masterplan. One large and seven small existing shelters were demolished to make way for a similar number of new shelters, each providing larger and more-effective covered area and more seating.

The new structures are designed from a robust elemental language of galvanized steel and large sectioned timber screening, washed aggregate concrete and contrasting brightly coloured soffits. The design sought to develop a new and appropriate language for the waterfront park area.

Refurbishment of the two existing public amenities buildings included upgrade of fixtures, fittings and finishes, provision of additional disabled facilities, and application of the new language to a tired existing 1960’s style concrete block and gabled roof structure.

The Jetty Foreshores project has provided a much needed upgrade up of the park precinct, with improved public amenities and revitalised public spaces for recreation, play and rest. The robust architecture is welcoming, colourful, and engaging, encouraging respect for the Jetty Foreshores public realm.

Fisher Design + Architecture with Mackenzie Pronk Architects

 

fisherdesign-coffs-harbour

Jetty4Shores Revitalisation Project

Coffs Harbour 2017

The Jetty4Shores is a highly valued public precinct rich in cultural history and is a popular recreational destination for residents and tourists.

The Jetty4shores Revitalisation Project recognises that urban design is about making connections between people and places, movement and urban form, nature and the built fabric.

With community-based participation at its center, Coffs Harbour Council has collaborated with local design and engineering professionals, artists and the community to revitalise this important public precinct, integrating landscape, art and built form to create places for people to live and engage with each other, and the physical place around them.

Following a rigorous public consultation process, a community inspired Jetty4Shores master plan was developed by Coffs Harbour Council, which addressed pragmatic and landscape specific needs, particularly relating to coastal restoration, visitation and access, safe usage, and sustainability.

High use public areas were identified for substantial improvements – the Stage1 Area, the Market Area, the Plaza and Boardwalk, and the Jetty Walk Way.

The urban design features refurbishment of existing amenities, a suite of new picnic shelters, and a Stage located around the Market Area which reflects the ‘flight of the wedge-tailed shearwater’. The new structures are designed with a robust elemental language of galvanized steel, brightly coloured soffits, and large sectioned timber screening with inscribed images of marine life, designed by local school students.

Throughout the precinct numerous public artworks depicting the coastal character of the Jetty have been created by local artists and school students, and inspired by the sites natural and cultural history.

Recognising ‘creativity’ to be fundamental to its long term sustainability, the place-making process has capitalized on the local community’s assets, inspiration, potential and input, resulting in a quality public precinct that contributes to people’s health, happiness, and well being.

Winner 2018 Australian Institute of Architects NSW Country Division- Award for Urban Design

Jetty4Shores Revitalisation Project- Fisher Design and Architecture with Mackenzie Pronk Architects & Coffs Harbour City Council

Sculpture artists- John Vanderkolk, Brentyn Lugnan, Emma Davies
Photography (water stations)-  Cassie Law and Drew Hopper
Artworks- Riya Millar, Lillian Degens, Monessa Williams, Ruby Bax, Tara Donohue, Joe Vallance, Megan Dodd, Dionne Burnett, Lucas Navarette, Nicholas De Waal, Xanthi Hand, Mikaela Brown, Jessika Landry, Mikhani Briggs, Kimberley Duncan, Mikaela Johnston, Thelma Mercy, Tyran Vorhauer Craig

Nambucca V-Wall Revitalisation Project

Nambucca 2020

The Nambucca V-Wall is the valley’s most recognised and iconic destination in the shire. It is located at the mouth of the Nambucca River where a most beautiful river system and the east coast ocean meet.

The master plan explores broad concepts for a revitalised urban recreational space where locals and visitors can meet, rest, reflect, and interact, with opportunities for exploration, play and social exchange.

Through integration of interpretive information with the natural and built landscape an improved sense of place is created, reflecting key environmental, historical and cultural meanings- the areas timber getting heritage, and indigenous connections.

The design provides playground-like landscaped platform areas, improved picnic and BBQ facilities, and a new stage structure overlooking open green space.

A suite of urban and interpretive/artwork elements aims to enhance the visitor experience and understanding of the location through storytelling and play.

Interpretive and wayfinding elements create an engaging, high quality and consistent visual language. Colours are inspired by the vibrant painted rock art along the V-wall, with typographic application of Gumbaynggirr words across the ground-plain and wall surfaces.

Nambucca V-Wall Revitalisation Project

Nambucca 2020

The Nambucca V-Wall is the valley’s most recognised and iconic destination in the shire. It is located at the mouth of the Nambucca River where a most beautiful river system and the east coast ocean meet.

The master plan explores broad concepts for a revitalised urban recreational space where locals and visitors can meet, rest, reflect, and interact, with opportunities for exploration, play and social exchange.

Through integration of interpretive information with the natural and built landscape an improved sense of place is created, reflecting key environmental, historical and cultural meanings- the areas timber getting heritage, and indigenous connections.

The design provides playground-like landscaped platform areas, improved picnic and BBQ facilities, and a new stage structure overlooking open green space.

A suite of urban and interpretive/artwork elements aims to enhance the visitor experience and understanding of the location through storytelling and play.

Interpretive and wayfinding elements create an engaging, high quality and consistent visual language. Colours are inspired by the vibrant painted rock art along the V-wall, with typographic application of Gumbaynggirr words across the ground-plain and wall surfaces.

 

Jetty4Shores Revitalisation Project

Coffs Harbour 2017

The Jetty4Shores is a highly valued public precinct rich in cultural history and is a popular recreational destination for residents and tourists.

The Jetty4shores Revitalisation Project recognises that urban design is about making connections between people and places, movement and urban form, nature and the built fabric.

With community-based participation at its center, Coffs Harbour Council has collaborated with local design and engineering professionals, artists and the community to revitalise this important public precinct, integrating landscape, art and built form to create places for people to live and engage with each other, and the physical place around them.

Following a rigorous public consultation process, a community inspired Jetty4Shores master plan was developed by Coffs Harbour Council, which addressed pragmatic and landscape specific needs, particularly relating to coastal restoration, visitation and access, safe usage, and sustainability.

High use public areas were identified for substantial improvements – the Stage1 Area, the Market Area, the Plaza and Boardwalk, and the Jetty Walk Way.

The urban design features refurbishment of existing amenities, a suite of new picnic shelters, and a Stage located around the Market Area which reflects the ‘flight of the wedge-tailed shearwater’. The new structures are designed with a robust elemental language of galvanized steel, brightly coloured soffits, and large sectioned timber screening with inscribed images of marine life, designed by local school students.

Throughout the precinct numerous public artworks depicting the coastal character of the Jetty have been created by local artists and school students, and inspired by the sites natural and cultural history.

Recognising ‘creativity’ to be fundamental to its long term sustainability, the place-making process has capitalized on the local community’s assets, inspiration, potential and input, resulting in a quality public precinct that contributes to people’s health, happiness, and well being.

Winner 2018 Australian Institute of Architects NSW Country Division- Award for Urban Design

Jetty4Shores Revitalisation Project- Fisher Design and Architecture with Mackenzie Pronk Architects & Coffs Harbour City Council

Sculpture artists- John Vanderkolk, Brentyn Lugnan, Emma Davies
Photography (water stations)-  Cassie Law and Drew Hopper
Artworks- Riya Millar, Lillian Degens, Monessa Williams, Ruby Bax, Tara Donohue, Joe Vallance, Megan Dodd, Dionne Burnett, Lucas Navarette, Nicholas De Waal, Xanthi Hand, Mikaela Brown, Jessika Landry, Mikhani Briggs, Kimberley Duncan, Mikaela Johnston, Thelma Mercy, Tyran Vorhauer Craig

Coffs Harbour Jetty Foreshore Amenities

Coffs Harbour 2012

As part of a major Coffs Harbour City Council Jetty Foreshores improvement program, the brief was to revitalise the precinct though provision of new rest / picnic / BBQ shelters, upgrade of selected existing shelters, and refurbishment of existing public amenities buildings.

Three sizes and two types of shelter structures were designed to serve the precinct, grouped to correspond to the evolving Coffs Harbour City council masterplan. One large and seven small existing shelters were demolished to make way for a similar number of new shelters, each providing larger and more-effective covered area and more seating.

The new structures are designed from a robust elemental language of galvanized steel and large sectioned timber screening, washed aggregate concrete and contrasting brightly coloured soffits. The design sought to develop a new and appropriate language for the waterfront park area.

Refurbishment of the two existing public amenities buildings included upgrade of fixtures, fittings and finishes, provision of additional disabled facilities, and application of the new language to a tired existing 1960’s style concrete block and gabled roof structure.

The Jetty Foreshores project has provided a much needed upgrade up of the park precinct, with improved public amenities and revitalised public spaces for recreation, play and rest. The robust architecture is welcoming, colourful, and engaging, encouraging respect for the Jetty Foreshores public realm.

Fisher Design + Architecture with Mackenzie Pronk Architects

 

Giidany Miirlarl Education Space

Muttonbird Island, Coffs Harbour – 2011

The project incorporates an outdoor education and performance space which is enveloped by a curved timber entry ramp to the island and a 3m high timber screen, creating a natural amphitheatre.

The robust, elegant structure provides shelter and a place for story telling, learning, and rest. Integration of the structure with artwork and interpretive panels creates an engaging experience through which one enters the island, enhancing awareness of the natural and cultural significance of this special place.

The Giidany Miirlarl Education Space  was awarded for architectural design excellence in the 2011 National Australian Timber Design Awards, and won the Premier’s Prize for Architecture in the 2012 Australian Institute of Architecture NSW Awards.

In addition to the architectural awards, the Aboriginal Discovery Tour at Giidany Miirlarl has won Regional, State and National Indigenous Tourism Awards. The structure at Muttonbird Island stands in tribute to Coffs Harbour’s Gumbaynggirr heritage, and is an integral part of the Discovery Tour, featuring the artwork of local Aboriginal artists Shane Phillips and Janelle Marshall, with interpretive signage designed by Anna Fisher.

Winner 2011 National Australian Timber Design Awards – Design Excellence Award
Winner 2012 Austrailan Institute of Architects- Premier’s Prize

Fisher Design and Architecture with Mackenzie Pronk Architects